Rómovia ničia výrubom stromov prírodnú rezerváciu Humenský sokol

06.02.2008 Humenné

Humenné/Podskalka 6. februára (TASR) - Rómovia z osady Podskalka pri Humennom devastujú Národnú prírodnú rezerváciu - Humenský sokol, v ktorej je zákaz pohybu mimo vyznačených chodníkov.
Zima \"prinútila\" obyvateľstvo osady prekročiť literu zákona a vyjsť mimo vyznačeného terénu a v prírodnej rezervácii rezať a rúbať drevo napriek tomu, že v nových bytoch majú elektrické kúrenie. Situácia v klčovaní zdravého lesa sa zdramatizovala po tom, čo sa do osady vlani prisťahovalo vyše 60 neplatičov z mesta do nových bytov nižšieho štandardu.
\"V nových bytoch majú nájomcovia namontované elektrické vykurovacie telesá a elektrické prietokové ohrievače vody, takže nemajú najmenší dôvod ničiť okolitú chránenú prírodnú rezerváciu, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník.
Pravdepodobne v snahe ušetriť poplatky za elektrickú energiu sa Rómovia rozhodli riešiť problém vykurovania po svojom. Do bytov si namontovali piecky na tuhé palivo a vyústili ich do vetracích šácht, ktoré využili ako dymovody. \"Upozorňujeme ich, že tým porušujú platné bezpečnostné predpisy a ohrozujú zdravie a životy nielen svoje, ale aj svojich detí, \" doplnil Kostilník. Dodal, že mesto sa daným stavom bude zaoberať, byty prekontroluje a so situáciou oboznámi aj okresných hasičov.
Podľa primátora mesto nemá sily na to, aby kontrolovalo okolité lesy. Podľa neho ochranu rezervácie má zabezpečiť štát cez ochranárov a cez zvýšenie represívnych opatrení. Ochranári však nemôžu byť na každom kroku a strážiť každý strom. Rómovia tak pokojne pília drevo ďalej a navyše, aby sa nemuseli ku stromu zohnúť, spília ho v pol či metrovej výške odspodu. Dokonca si v lete strom podpília či nadrúbu, aby do zimy vyschol. Tvrdia, že na nákup dreva nemajú peniaze, a tak si ho zháňajú, ako sa dá. Svoje práva ovládajú, s povinnosťami a dodržiavaním zákona je to však oveľa horšie.
 

Vyberte región